Beřkovické jaro 2016

Multižánrový kulturní a vzdělávací festival „Beřkovické jaro 2016“ je i letos pořádán Psychiatrickou nemocnicí Horní Beřkovice v rámci celorepublikového „týdne duševního zdraví“. Letošní ročník proběhne v týdnu 11.-15.dubna již klasicky v prostorách místního Multicentra.

Díky své rozmanitosti je festival určen širokému okruhu příjemců (především pacientům nemocnice, ale také zaměstnancům, školám a odborné i laické veřejnosti z přilehlých regionů). Toto setkávání duševně nemocných a veřejnosti při kulturních aktivitách má za úkol odtabuizovat psychiatrickou péči, ukázat její důležitost a přesvědčit společnost k větší toleranci a porozumění.

logotyp_jaro_varianta_ABeřkovické jaro“ nabízí širokou škálu kulturních a vzdělávacích aktivit (divadelní a hudební představení, výstavy, dramaterapie, filmy, přednášky). Zároveň se též snaží o bourání bariér mezi okolním světem a psychiatrickou nemocnicí, která si dlouhá léta neprávem nesla cejch něčeho temného a negativního. Vzájemné působení těchto dvou rovin má přinést přátelskou a příjemnou atmosféru, kde si každý návštěvník najde své místo.

Posláním festivalu Beřkovické jaro 2016 je poskytovat umělecké zážitky, obohacovat českou kulturní scénu a rozšiřovat obzory publika. Program festivalu je zaměřen na široké spektrum účastníků, zlepšuje sociální klima v mikroregionu a přispívá k turistickému zatraktivnění Horních Beřkovic, zejména pak psychiatrické nemocnice. Velkým kladem projektu je také spolupráce a integrace výchovně vzdělávacích institucí (DDS Vraní hnízdo, ZUŠ Roudnice n.L., ZŠ a MŠ Horní Beřkovice) při realizaci festivalu.

BJ 2016 - malyCeloroční aktivity Multicentra PNHoB významně přispívají k proměně kulturní mapy v mikroregionu Podřipska. Pořadatelé programovým konceptem vytváří prostor pro setkávání pacientů psychiatrické nemocnice s příznivci amatérského i profesionálního divadla a populární, rockové, country a klasické hudby či vyznavači worldmusic. Proto také festivaly Beřkovické jaro a Beřkovický podzim jsou charakteristické dramaturgickou otevřeností a propojením zdánlivě nesourodých kulturních světů.

Letošní ročník nabídne pacientům nemocnice pět filmů, dvě dětská divadelní představení, den věnovaný zdravému životnímu stylu, muzikoterapii a představení nacvičené v rámci dramaterapie. Nejen pro ně, ale i pro veřejnost jsou připraveny každodenní výstavy šperků, bižuterie, obrázků pacientů a historických materiálů nemocnice.

Vyvrcholením každého dne budou večerní aktivity, které startují vždy v 19.30 hodin a na které je nutné si rezervovat vstupenky na 731 655 577 nebo Multicentrum@pnhberkovice.cz.

Pondělí 11.4. – KDO SE BOJÍ POSTELE

Oblíbené Divadlo ARTUR přiváží komedii složenou ze čtyř nezávislých příběhů, které spojují mezilidské vztahy, jedna postel a samozřejmě problémy. Hrají: Braňo Polák (Snowboarďáci, Proč bychom se netopili atd.) a Kristýna Podzimková (Ulice, Báthory, Doktoři z počátků atd.)

Úterý 12.4. – BRUTUS

Legendární česká rocková skupina, která je zakladatelem „tancovačkového bigbítu“.

Jejich songy (První polibek, Dlažební kostka, Dej se políbit, Půjdeme spolu do nebe, Somráci jdou do práce, Gorila a spoustu dalších) známe jak z televize, rádia a všech tanečních zábav.

Středa 13.4. – KAMIL STŘIHAVKA

Kamil Střihavka akustické trio – kovboj z Teplic, který už 30 let léčí Česko svým sametovým hlasem.

Kamil Střihavka – zpěv, akustická kytara, Petr Henych – akustická kytara, zpěv, Patris Sas – Kachon, percuse.

Čtvrtek 14.4. – DANIEL HŮLKA

Operní a muzikálový zpěvák (baryton) a herec. Je známý hlavně svými rolemi v muzikálech jako jsou Dracula, Monte Cristo, Excalibur a nově také Sibyla královna ze Sáby.

Pátek 15.4. – MARTIN MAXA

Zpěvák, kytarista a skladatel oblíbený nejen u žen všech věkových kategorií.

Takto náročnou akci by nebylo samozřejmě možné zrealizovat bez podpory partnerů. Psychiatrická nemocnice Horní Beřkovice tak děkuje především Ústeckému kraji, společnostem SČVK, 2N, Respect a OSA a městům a obcím Kladno, Most, Děčín, Teplice, Neratovice, Horní Beřkovice, Mšené lázně, Dušníky a Cítov a všem ostatním partnerům a dárcům. PNHoB si velmi váží všech, kterým není osud našich nemocných spoluobčanů lhostejný a snaží se jim v jejich nemoci pomoci.

Takže vzhůru za kulturou do Horních Beřkovic. Těšíme se na vás.

Red

Red