Expediční kamera opět zavítá do Štětí

Expediční kamera opět zavítá do Štětí. I s pokračováním filmu o putování po stopách Džingischána

Rok se sešel s rokem a je tu již 4. ročník Expediční kamery, filmového festivalu zaměřeného na expediční dobrodružství nejen na horách, vodě, pouštích, v pralesích, ale i ve vzduchu. Tento unikátní projekt letos přináší sedm nejlepších filmů sezóny z celého světa. Kino ve Štětí představí přehlídku outdoroových snímků ve čtvrtek 14. března 2013 od 18. hodin.

Jak organizátoři slíbili, uvidíme druhé pokračování vloni nejúspěšnějšího filmu o putování Tima Copea po stopách Džingischána. Tentokrát začíná jeho cesta v Kazachstánu, odkud pokračuje dále na západ. Další cestopisný film Siberut nás zavede do rovníkové močálové džungle, na ostrov mentawajských kouzelníků, v daleké Indonésii. Magické rituály, zachovalá příroda a svérázní obyvatelé, kteří ještě v minulém století praktikovali kanibalismus, to je svět, který lze zažít i v dnešní uspěchané době. Jiný životní styl příslušníků kmene Malinke ze západní Afriky, vyhlášených bubeníků na buben Djembe, nám přiblíží krátký film Foli.

Silně adrenalinovými filmy pak budou snímky Halo Effect, o prvosjezdech divokých peřejí a vodopádů v Norsku a na Islandu. I film o přeletu paraglidistů, do základního tábora druhé nejvyšší hory světa K2, přes 5000 metrů vysoké hřebeny, ve zrádných vzdušných vírech pákistánského Karákoramu, pod názvem Zabijácká krása. Příznivce horolezectví jistě osloví snímek Sandstone, který připomíná jedinečnost lokality i pravidla a zvyklosti, které jsou spojeny s lezením na Broumovsku. Cenu za neuvěřitelné artistické výkony na kole a výborný humor i freestyle trialový film Cesta domů, který je posledním snímkem letošní Expediční kamery.

 

EK Štětí – Mgr. Jiří Novák

Red

Red