Koncert vynesl 160 tisíc korun pro hospic

 

 Nadační fond Kalich Alexandra Vondry zde totiž pod širým nebem pořádal charitativní koncert, jehož celý výtěžek šel na podporu činnosti místnímu hospici sv. Štěpána.

Na koncert dorazilo zhruba pět stovek diváků. „Atmosféra zde mi připomíná tu velehradskou. Jsem úplně nadšen a dojat tím, v jakém počtu jste se dostavili, abyste vyjádřili podporu zařízení, jež si naši pomoc zaslouží. Ocitlo se letos v nelehké finanční situaci a my jsme tu nyní proto, abychom společně ukázali, že s námi může počítat,“ uvedl senátor Vondra, který na závěr charitativního večera předal řediteli hospice Pavlu Česalovi šek na 98 tisíc korun. Částku zaokrouhlil na 110 tisíc korun poté, co dalších 12 tisíc korun přidal ze svého.

Na koncert probíhajícího za pěkného počasí přišlo zhruba pět stovek diváků. Ti byli nadšeni nejen ze skvělého hudebního zážitku zprostředkovaného vynikající muzikou Hradišťanu, ale i myšlenkou akce. „Byl to pro mne ohromný zážitek. Myšlenka senátora Vondry spojit kulturní zážitek s pomocí dobré věci mne velmi oslovila,“ uvedla Ivana Beránková, která do Litoměřic přijela z Maštova na Chomutovsku.

Krok představitele NF Kalich vyvolal další vlnu solidarity. Jednatel společnosti Balcancar Jaromír Mareš následně předal řediteli Česalovi šek na 50 tisíc korun. Pozadu nezůstalo ani město Litoměřice. Místostarosta Karel Krejza oznámil, že pětikoruna z každé prodané vstupenky na Ostrovní festival, na který u příležitosti vinobraní zavítá skupina Kabát, půjde hospici. „Věřím, že takto dosáhneme další stotisícové částky,“ dodal místostarosta.

Starosta Ladislav Chlupáč připomněl, že naše nejstarší generace v Litoměřicích nikdy nezůstávala na okraji zájmu. I proto město vybudovalo nový domov pro seniory právě na Dómském pahorku, který je na jedné straně oázou klidu a na straně druhé se nachází přímo v historickém jádru města.

Charitativní koncert pořádal NF Kalich za pomoci Městských kulturních zařízení Litoměřice a Svatoštěpánské kapituly, která bezplatně zapůjčila Dómské náměstí. Pozdravit účastníky koncertu proto osobně přišel i probošt kapituly, kanovník Jiří Hladík, a litoměřický biskup Jan Baxant.

 Hospicem, který vznikl v roce 2000 jako první na severu Čech, prošlo za uplynulou dobu více než 2600 nevyléčitelně nemocných klientů.

_________________________________________________________________________

Tiskovou zprávu vydala 7. září 2012

Eva Břeňová, manažerka NF Kalich

Red

Red