Lawrence Wells, Astronauti

Vernisáž v galerii Ve dvoře v Litoměřicích/Jezuitská 12, Litoměřice/

Lawrence Wells, Astronauti

V pátek 26.10.2012 proběhla v Galerii Ve dvoře vernisáž výstavy ASTRONAUTI, rodáka z amerického Kentucky a dnes i Žižkováka Lawrence Welse/47/, který využil útulného prostoru jednoho z nejstarších domů ve městě a propojil svá plátna, inspirovaná americkou historií a budoucností, s nepravidelnými a roubenými tvary tohoto zajímavého místa. K vernisáži zahrál i známý Baťa s doprovodem a účastníci byli tak z mrazivého podvečera vtaženi do útulné atmosféry galerie, kde se mohli seznámit s autorem a jeho četným dílem.

Přivítala je majitelka galerie Irena Skopalová a hlavní řeč vedl místní rodák Zdeněk Kovář, který také vnukl autorovi myšlenku vystavit obrazy v Litoměřicích. Výstava je prodejní a potrvá do konce listopadu – všichni jsou srdečně zváni!

27 olejů a kreseb jsou prací z posledních let, kterou Lawrence Wells vytvořil ve vysočanském ateliéru v prostorách závodu Praga, kde vznikla volná umělecká komunita.

Lawrence Wells pochází z amerického Kentucky, z města Lexington, vystudoval výtvarné umění na Univerzitě Mississippi a po expansi amerických studentů v roce 1992 do Střední a Východní Evropy, objevil město Prahu, kde se rozhodl na čas usadit. Později se vrátil, ale zjistil, zřejmě pro neustálý tlak na kariéru a konzumní život ve své vlasti, že je natolik s naší zemí svázán a že mu vyhovuje klidnější styl života a proto se tu v roce 2002 usadil a založil rodinu. Lawrence Wells mluví dobře česky a je velikým obdivovatelem české kultury, zvláště kinematografie 60.let, kterou považuje za z nejlepších na světě.

V současné době se kromě malování věnuje překladům a tlumočením.

Z.Kovář.

Red

Red