Letci z Hlubin

Letci z Hlubin
25. únor 2013 | Autor: muzeum12
Pod tímto nejasným názvem bude v termínu duben až červen 2013 probíhat v Podřipském muzeu výstava věnovaná tématice leteckých bojů během 2. světové války nad územím někdejšího Československa. Bude věnovaná proslulému střetu americké 100. bombardovací skupiny a německých stíhačů, ke kterému došlo 11. září 1944 nad Krušnými horami. K našemu území se váže tato bitva nejen tím, že se zde odehrála, ale také skutečností, že četné poškozené letouny obou bojujících stran na naše území rovněž dopadly. V této souvislosti je nejznámější krušnohorská obec Kovářská, na jejímž území ukončilo svůj let několik spojeneckých bombardérů. V obci Kovářská se rovněž nachází Muzeum letecké bitvy nad Krušnohořím, které se od svého vzniku systematicky zabývá jak rekonstrukcí vlastních bojů, tak také poválečnými životy jejich žijících aktérů. V tomto smyslu se již v Kovářské uskutečnilo mnoho setkání, kdy si podali ruce dřívější protivníci z obou válčících stran. Kromě činnosti v uvedeném směru je muzeum v Kovářské aktivní rovněž z hlediska vyhledávání pozůstatků boje nad Krušnohořím v terénu. Zabývá se tedy rovněž leteckou archeologií, která přinesla mnohé poznatky k objasnění toho co se přesně v odpoledních hodinách 11. září 1944 nad Kovářskou přihodilo.

Právě exponáty tvořené relikty této letecké bitvy, stejně jako další četné artefakty ze sbírek muzea v Kovářské budou k vidění na unikátní výstavě v roudnickém Podřipském muzeu. A právě proto, že uvedené předměty se dostaly na denní světlo z místa svého dlouhého odpočinku, často poměrně hluboko v zemi, kam se po dopadu nešťastných strojů zaryly, byl název výstavy Letci z hlubin koncipován s ohledem na uvedenou skutečnost, ke které došlo již před téměř 70. lety.

Autoři této bezesporu zajímavé expozice tedy doufají, že nadšenci letecké historie zamíří ve druhém čtvrtletí roku 2013 své kroky do Podřipského muzea, kde se budou moci s touto výstavou blíže seznámit.

 

Martin Trefný

Podřipské muzeum

 

Red

Red