Litoměřice zvou na kostýmované prohlídky i středověkou kuchyni

 

Na kostýmované prohlídky, středověkou kuchyni nebo přednášku historika zve Centrum cestovního ruchu Litoměřice. Kostýmované prohlídky, kdy se zaměstnanci CCR na tři dny převlékli do dobových kostýmů a provádějí od pátku do neděle turisty městem a litoměřickým hradem, začínají již dnes u příležitosti oslav 700. výročí narození krále Karla IV.

Prohlídky města i hradu budou zaměřeny na rozvoj, ke kterému došlo za vlády tohoto panovníka,“ specifikovala ředitelka CCR Anna Matulová. Začínají v každou celou hodinu od 10 do 15 hodin. Za kostýmovanou prohlídku města s výkladem zaplatí zájemci 100 korun (děti 50 Kč), v případě hradu dospělí 30 a děti desetikorunu.

Máte-li zájem okusit speciality středověké kuchyně, pak zavítejte do Hradní restaurace. Od 13. do 20. května zde probíhá „Kulinářský týden pokrmů Karla IV.“ Polévky se slepičí krví, masité kaše s roztlučenými slepičími nožičkami, nasekané kosti, bobři nebo veverky se sice podávat nebudou, hosté se ale mohou těšit na varmuže, sladké placky, husté zeleninové polévky, pečené kačice, nadívaný bůček nebo pečené kančí maso. Vstup na středověkou hostinu v Hradní restauraci je z ulice Na Valech.

Neméně zajímavá bude i přednáška historika doc. PhDr. Václava Dršky, PhD na téma královské dynastie Lucemburků a Svaté říše římské. Uskuteční se v sále hradu ve středu 18. května od 17 hodin. Vstupné není zpoplatněno, vzhledem k omezené kapacitě sálu je však nutná rezervace míst.

Bližší informace poskytnou pracovníci informačního centra na Mírovém náměstí nebo v recepci Hradu Litoměřice. www.litomerice-info.cz,www.hradlitomerice.cz.

????????????????????????????????????
????????????????????????????????????

Text pod foto: „Vstupte do královského města Litoměřice a poznejte ho společně s námi,“ zve v dobovém obleku k prohlídce zaměstnanec CCR Litoměřice Ondřej Přecechtěl.

 

KONTAKTY

Tiskovou zprávu připravila Eva Břeňová, tisková mluvčí města Litoměřice

Centrum cestovního ruchu Litoměřice, p.o.

Adresa: Mírové náměstí 16/8A, 412 01 Litoměřice

Telefon: +420 416 916 100

info@litomerice.cz

www.litomerice-info.cz

Hrad Litoměřice, Tyršovo náměstí 68, Litoměřice

www.hradlitomerice.cz

Red

Red