Lovosický Žafest ustál déšť a radoval se ze slunka

 

lovo con 31Osmý ročník multikulturního festivalu Lovosický Žafest je za námi a nám nezbývá než se za ním ohlédnout a zhodnotit ho. Organizační složka čítající 20 lidí se sešla již ve čtvrtek a začala se stavbou areálu, který byl po nedávných povodních lehce zabahněn. To však našim žabičkám nemohlo zabránit v přípravách.

Pátek, 14:00, je dokonáno a musíme se pochválit za kvalitně odvedenou práci. Hudební produkce začíná za čtyři hodiny a na travnatý pažit před pódiem dopadají první kapky. Kdo by čekal, že z „velkého vápna“ se do večera stane ring pro zápasy v bahně.

Byl Pes, tak se jmenuje kapelka, která oblažila naše uši prvními tóny a slavnostně tak zahájila Žafest samotný. Následovala festivalová stálice Uraggan Andrew & Reggae Orthodox se svými houpavými rytmy. Jak již napovídá název další kapely, užili jsme si i kvalitní ska v podání západočeských Skavare. Rastaman se musel divit, živočišné kvarteto Gangnails vlítlo na pódium s energií sobě vlastní. Ti, co si užili tanec v dešti, se nemohli nabažit jejich mixu punku a rock’n’rollu. Páteční večer měl uzavřít jamajský hudebník Jahwawah Raggasoul. Ačkoli správně dojel vlakem až do Lovosic, do areálu již cestu nenašel, a ani komando složené z nejvíce střízlivých organizátorů, vyslané do ulic Lovosic úspěch neslavilo a Jamajčana nenašlo. Vystoupil tedy Fanda z kapely Byl Pes. Jeho improvizované vystoupení bylo skvělé a my mu tímto velice děkujeme. Zde si můžete prohlédnout jeho antré: http://www.youtube.com/watch?v=qbmkajLhfJQ

Co bylo dál, si raději necháme pro sebe, některé fanynky by se mohly stydět.

Sobota

Začínáme pomalu, pohádkou od Biodivadla Napříč.cz, konkrétně představením BRAIN–BODY–BASTARDS, které nám ukázalo, co mají mezi nohama mořské panny. Bylo to mokré a veselé.

První kapelou, která si v sobotu troufla vylézt na pódium, byli kyjovští Helemese a pozitivně naladili první návštěvníky na veselý večírek. Následoval dredatý krasavec Tokhi s bubenickým workshopem. Na padesát odvážlivců se chopilo bubnů a jalo se dokázat, že co žába, to muzikant. Dopadlo to nad očekávání dobře, alespoň, že se děvčata měla na co během vystoupení dívat (rozuměj slintat).

Po oživení a zapojení publika do dění festivalu nám předaly Posmrtné zkušenosti své vnímání všehomíra a jelo se dál. Tedy nejelo, sedlo se na zadek a poslouchalo, protože Xavier Baumaxa měl pochroumanou nožičku a moc do zpěvu mu nebylo. A to ani přes naléhání posluchačů, že by rádi věděli, čeho tím tatínek dosáhne, když si do nosánku strká pětistovku, když kilo daleko méně ční.

Poté se ke slovu hlásí Prago Union, podpořený skvělými hudebníky ze Champion Sound livě bandu. Kato spustil neúprosný diktát a všem v davu dokázal, že ne nadarmo je nazýván naším nejlepším lyrikem. Škoda, že hoši museli pelášit na další koncert do Harrachova, jinak by dali alespoň jeden přídavek.

Jste připravení na pořádný nářez? Ano? Máte ho mít! Skyline vlítli na pódium jako tornádo. Jejich show byla nadupaná novými peckami, které doplnili tím nejlepším ze své dosavadní tvorby. Prostě parádní koncert a jeden z hřebů sobotního večera. Toxique, wow, teda páni, čekali jsme mnoho, ale tohle… Děkujeme a prosíme potlesk pro Kláru Vytiskovou a její bandu.

Uzavírat živé vystoupení přijela z Drážďan kapela Marracash Orchestra. Víme, že hoši umí, jinak by u nás nehráli, ale letos velice mile překvapili a dostali do varu všechny zbylé návštěvníky. Tečku za náročným dnem udělali Dj´s F&M and Mr. Sax Balkan Dj´s, které na saxofon doprovodil Hynek a na bubny si konečně pořádně zahrál i Karel.

Příští rok se těšíme na všech 350 návštěvníků z letošního roku a doufáme, že vezmou i své kámoše, kámošky, maminky, tatínky, babičky, dědečky, bratříčky… tak dost, prostě doražte!

autor fotografií Giovanni Fiori

Red

Red