Na Pivní slavnosti v Litoměřicích dorazily dvě tisícovky lidí

19.08.2012 Eva Břeňová – Aktuality

Třetí ročník Pivních slavností v Litoměřicích nadchnul v sobotu stovky návštěvníků. Na Tyršovo náměstí za krásného letního počasí dorazily dvě tisícovky lidí, které měly šanci ochutnat produkty šestnácti pivovarů. Prezentovaly se větší pivovary jako Rohozec, Klášter, Svijany, Holba, Kocour, ale i minipivovary, jako Taschenberg, U Hušků nebo ústecký Na Rychtě. Nechyběli ani domácí zástupci Koliba a Labuť.


I díky teplému letnímu počasí pivo teklo proudem až do půlnoci, kdy končil kulturní program. Na dvou pódiích se postupně vystřídalo deset kapel. Jednoznačně největší hvězdou večera byl Ondřej Hejma a Žlutý pes, v jejichž podání zazněla řada písní, včetně slavných hitů, jako je například Sametová. Publikum pobavila řada soutěží nejen pro pány, ale i odvážné dámy.

„Bude-li obliba slavností piva pokračovat tímto tempem, nezbude nic jiného, než je přesunout na náměstí,“ konstatoval místostarosta Karel Krejza, který si na chvíli vyzkoušel i roli výčepního. Starosta Ladislav Chlupáč zase popadl kytaru a zavzpomínal na pódiu na roky, kdy hrával s kapelou. Nechyběl ani senátor Alexandr Vondra, který se v Litoměřicích zastavil před svou cestou do Ústí nad Orlicí, kam jel čepovat pivo bikerovi Jaroslavu Kulhavému. „Plním tak svůj slib daný před olympiádou, že budu čepovat pivo těm sportovcům Dukly, kteří domů přivezou zlato,“ uvedl ministr obrany Vondra.

3. ročník pivních slavností splnil svůj účel, a to nejen pobavit a podpořit regionální pivovary, ale i propagovat Litoměřice jako město, které usiluje o obnovu výroby piva. Úkol pro vedení litoměřické radnice – nalézt investora, jenž by změnil přání v realitu – totiž trvá. „Pivní slavnosti nám pomáhají s propagací záměru. Již tento týden se uskuteční prohlídka pro dalšího potenciálního zájemce, jenž se nám ohlásil,“ dodává starosta Chlupáč.

Red

Red