Pověsti z Litoměřicka

Na pultech knihkupectví se ještě před Vánocemi objeví další nový titul litoměřického spisovatele Vitalije Marka. Již ohlášený třetí díl oblíbených „Litoměřic v proměnách času“ to však s ohledem na zaneprázdněnost fotografa nebude. Vyjde až v příštím roce. Vitalij Marek však v nakladatelství Baron právě v těchto dnech vydává „Pověsti z Litoměřicka“. Autogramiáda proběhne 7. Prosince od 14 do 17 hodin v informačním centru v podloubí litoměřické radnice. Kniha zde bude k mání za zaváděcí cenu.

„Již léta pověsti sbírám a v hlavě jsem nosil myšlenku jejich uceleného vydání. Nyní přišel ten správný čas,“ uvedl Vitalij Marek. Čerpal ze sbírek jednotlivců, z knih, z novin, ale hlavně z knihy „100 pověstí z Litoměřicka“ od Jaroslava Rudolfa Tesaře a z německého vydání „Pověstí litoměřické župy“ od autora Josefa Kerna, které vyšlo již v roce 1921. „Zde byl složitý překlad textů a hlavně jejich následná úprava. Způsob, jakým to bylo psáno v němčině, totiž neodpovídal tradiční slovanské poetičnosti, na kterou jsme zvyklí,“ poukázal na náročnost práce Vitalij Marek, kterému s texty pomáhal Václav Verner z Terezína a Jiří Dvořák z Roudnice nad Labem. Dílo ilustrovala teprve sedmnáctiletá Anna Žaludová z Litoměřic, nadějná malířka, vnučka známého malíře J.V. Šrůtka.

Kniha je rozdělena do šestnácti témat. Jedno pojednává o tajemných místech a do země propadlých kostelích, druhé o Švédech a moru, další i divokém myslivci. Čtenáři se nepochybně i v tomto případě mají nač těšit.

Bc. Eva Břeňová
mediální zástupce Města Litoměřice

 

Red

Red