Smrtící byznys proniká do Švýcarska

Jed na krysy. Rtuť. Arzen. Ředidlo. Nemrznoucí kapalina. To vše a mnoho dalších škodlivých věcí mohou obsahovat místo účinné látky falešné léky.
V pátek 17. listopadu 2017 od 18:30 představila spisovatelka Hana Hindráková svůj nový román Smrtící byznys, jehož hlavním tématem je právě problematika falešných léků. Akce pro české krajany se konala v Italské Katolické Misii v Curychu a proběhla pod záštitou spolku Beseda Svatopluk Čech.

Součástí večera bylo připomenutí výročí 17. listopadu, předání čestného předsednictví Jiřímu Krausovi a čestného členství Jaroslavu Olšanskému. Akce se zúčastnilo třicet krajanů.

Hana Hindráková zahájila své vystoupení promítnutím knižního traileru a vysvětlením termínu falešné léky.
„Na každé besedě se nejprve ptám účastníků, zda už někdy slyšeli o falešných lécích. Bohužel jsem ani jednou nedostala pozitivní odpověď. Lidé vůbec netuší, co všechno mohou léky obsahovat,“ říká autorka knihy Hana Hindráková a poukazuje na nutnost osvěty.

Mgr. Lucie Přinesdomová ze Státního ústavu pro kontrolu léčiv vysvětluje, proč se v lécích nacházejí i další složky, které by tam rozhodně patřit neměly: „Například u léčivého přípravku na mužskou potenci padělatelé často používají obyčejný inkoust tak, aby dosáhli modré barvy, která je tak typická pro originál. Z našeho pohledu jde tedy především o snahu najít něco, z čeho je možné přípravek vyrobit.“

Po přečtení úryvku z knihy pustila Hana Hindráková video ukazující improvizovanou výrobnu léků ve Švédsku, kde padělatelé používají k míchání směsí stavební míchačky na beton. Jeden den jsou v nich vyráběna antimalarika, druhý den například antibiotika a nevyhovující látky se do léků dostanou z důvodu velmi špatných podmínek výroby.

„Byl to pěkný a příjemný večer. Obdivuji, co autorka už všechno v životě zvládla a přeji jí hodně úspěchů,“ zhodnotila besedu Karolína Kubová, Češka žijící ve Švýcarsku.
„V dětství jsem Afriku vnímala jako zemi plnou slonů, žiraf, lvů a krásných dětí s černými kudrnatými vlásky. Před několika lety jsem poznala Hanu Hindrákovou, která otevřela mou dětskou truhličku a já jsem do ní vpustila další, tentokrát dospělé poznání. Věřím, že v jedné věci jsme všichni stejní.

Chceme žít šťastni a v lásce. Kéž kniha Smrtící byznys přinese tento vzkaz i těm, kteří teď v zoufalství či z jiných pohnutek vyrábějí léky s jedy,“ dodala nakonec Jana Marie Jarolímková, předsedkyně spolku Beseda Svatopluk Čech.

Red

Red