V Litoměřicích začalo mezinárodní sochařské sympozium

Čtvrtý ročník mezinárodního sochařského sympozia byl dnes zahájen na litoměřickém výstavišti Zahrada Čech. V průběhu následujících dvou týdnů vzniknou čtyři díla, která rozšíří stávající expozici 15 soch, z nichž většina je umístěna na Střeleckém ostrově.

Zatímco dosud účastníci sympozia tvořili hlavně z pískovce, letos využijí i materiál zachráněný v průběhu rekonstrukce Tyršova mostu. „Dva sochaři tak budou tvořit ze žuly pocházející ze secesního mostu,“ upozornil na novinku akademický sochař Libor Pisklák, duchovní otec projektu. Tento fakt ocenil i starosta Ladislav Chlupáč, který sochařům při dnešním slavnostním zahájení sympozia popřál příjemnou práci i pobyt v Litoměřicích.

Ze čtveřice účastníků 4. ročníku sympozia pochází pouze Alžběta Kumstátová z Litoměřic, Zuzana Kačerová je z Prahy, Jean Paul Chablais z Francie a Zbigniew Fraczkiewicz z Polska. „Já budu tvořit v duchu minimalismu jelena v říji, jehož ozdobí dřevěný prvek,“ charakterizovala, co v průběhu následujících dvou týdnů na výstavišti vytvoří, Alžběta Kumstátová. Litoměřičané mladou akademickou sochařku dobře znají, neboť je kromě jiného i autorkou bronzové busty Václava Havla umístěné v parku nebo svaté Doroty zdobící obřadní síň městského úřadu.

Dne 20. června se uskuteční slavnostní představení dokončených děl, která zůstanou na výstavišti zhruba do poloviny září. Poté rozšíří venkovní galerii města Litoměřice, které je organizátorem sochařského sympozia, podpořeného společností Zahrada Čech a firmou Chládek a Tintěra.

sochari

Text pod foto: Akademický sochař Libor Pisklák (zcela vpravo) při představení kolegů – účastníků dnes zahájeného sympozia, mezi nimiž jsou i Alžběta Kumstátová z Litoměřic (vlevo) a Zuzana Kačerová z Prahy.

Red

Red