Výstava děl Jana Grimma

Nedožité 75. narozeniny slavíme v hradu s Janem Grimmem prostřednictvím jeho děl

Retrospektivní výstavu u příležitosti letošních nedožitých 75. narozenin litoměřického výtvarníka Jana Grimma připravila jeho manželka Ivana. Slavnostní vernisáž výstavy více než dvou desítek obrazů, jež jsou průřezem tvorby, byla včera zahájena v litoměřickém hradu.

Na umělce, který pro Litoměřice v oblasti kultury hodně znamenal, zavzpomínala nejen jeho žena, ale i moderátor akce František Janovský nebo starosta Ladislav Chlupáč. Do srdcem města se Jan Grimm totiž nezapsal pouze jako výtvarník, ale i jako mecenáš a organizátor významných kulturních akcí, za nímž se do Litoměřic sjížděli slavní umělci a herci. „Nutno říci, že Litoměřice byly magnetem pro Grimma. Ve stejné míře to však platilo i obráceně,“ konstatoval František Janovský. Ze všeho připomeňme alespoň sympozium v bývalém železničním tunelu, sochařské a malířské salony, jazzové večery v hotelu Salva Guarda, který byl za jeho života pulzujícím kulturním centrem města, nebo instalace bronzového odlitku Myslbekovy sochy Karla Hynka Máchy na úpatí Mostné hory, jejímž byl pomyslným hnacím motorem.

„Mezi tvými obrazy nám je nádherně. Díky nim jsi tady s námi napořád. Nezapomeneme,“ neslo se při vernisáži výstavními prostory hradu, kde lze Retrospektivu navštívit až do 2 července. Ta představuje však již jen zlomek děl, které byly v uplynulých týdnech vystaveny ve Strahovském klášteře a Winternitzově vile v Praze. „Zde zaznamenala obrovský úspěch, protože například v ambitu Strahovského klášteře ji zhlédlo více než 8 tisíc návštěvníků,“ potěšilo vysoké číslo Ivanu Grimmovou, která při této příležitosti vydala i nádhernou barevnou publikaci nazvanou Jan Grimm: Retrospektiva.

Red

Red