Zemřel autor Králíků z klobouku

Praha – Ve věku 74 let zemřel v noci na dnešek po vážné nemoci karikaturista Vladimír Jiránek. S odkazem na jeho rodinu o tom informovaly Lidovky.cz. Kromě kreseb a ilustrací publikovaných v novinách byl známý také jako autor animovaných postaviček králíků Boba a Bobka, výtvarnou podobu dal i oblíbeným kutilům Patovi a Matovi.

Vladimír Jiránek

Vladimír Jiránek

Jiránek se narodil 6. června 1938 v Hradci Králové a vystudoval žurnalistiku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Hned po škole se ale začal věnovat kreslení. Jeho osobitě pointované obrázky vycházely v časopisech Mladý svět, Melodie, Vesmír či Technický magazín. Koncem 70. let jeho kresby mimo jiné přispěly k popularizaci vznikajícího ekologického hnutí Brontosaurus. To mu vyneslo podobně jako v dřívějším období občasné obstrukce minulého režimu.

Kreslíř a grafik Jiří Slíva o Vladimíru Jiránkovi:

„Neměl rád velká gesta ani patos. Byl vyvážený a úsporný,“ míní kamarád Slíva. Když se prý někdo někde chlubil, Jiránek se automaticky snižoval, aby atmosféru vyrovnal. Měl údajně velice sarkastický humor a rozhodně nepatřil mezi hospodské typy, které hýří vtipem všude kolem. „Seděl v koutku, pokuřoval a zaznamenával si nápady. On nebyl ten, kdo tu společnost bavil,“ vzpomíná Slíva. „Jeho humor byl čistá filozofie,“ dodává. Zesnulý umělec chtěl vždy psát knihy, ale nakonec pokaždé skončil u jedné věty – a tak vznikly jeho karikatury.

Celý život byl Jiránek kreslířem a karikaturistou na volné noze. Kreslil více než 40 let, z toho poslední dvě dekády ve svých kresbách zpracovával politická témata v denním tisku. Jeho postřehy mohli v posledních letech ocenit čtenáři Lidových novin, s deníkem spolupracoval již od roku 1990. Své obrázky uveřejňoval od roku 1993 také v Mladé frontě DNES, později v internetovém deníku Neviditelný pes a na dalších místech.

Karikatura Vladimíra Jiránka

Karikatura Vladimíra Jiránka

Jiránek však nebyl jen politickým kreslířem. Celé generace si pamatují neopakovatelné ranní vstávání Boba a Bobka, proslavených králíků z klobouku, jimž dal v roce 1987 výtvarnou podobu stejně jako o něco později postavičkám dvou popletů se jmény Pat a Mat z dalšího televizního seriálu, kteří byli stvořeni podle předlohy typického české člověka. Je podepsán pod dvacítkou kreslených filmů, vydal přes 15 knížek, je autorem bezpočtu kreseb.

Za své autorské krátké filmy obdržel ve světě řadu cen. Do jeho filmografie patří snímky Automatic (1973), Pivo přes ulici (1974), Hokej je hra (1978) či Zpráva o stavu civilizace (1981). Animovaný film Co jsme udělali slepicím (1977) například získal v roce 1978 na filmovém festivalu v Západním Berlíně hlavní cenu Zlatý medvěd.

V roce 2005 kreslíře vyznamenal prezident Václav Klaus medailí Za zásluhy.

Josef Dvořák, který je léta spjatý s hlasem králíků z klobouku, si Jiránkovo jméno spojuje s laskavostí a lidskostí. Režisér Ivo Hejcman přidává ještě slovo vlídnost. “ I když se zabýval temnými stránkami lidské společnosti, zůstával přitom velice laskavý,“ tvrdí filmař, který s kreslířem pracoval na Večerníčku téměř třicet let. „Dbal na to, aby byl příběh pochopitelný hlavně pro diváka,“ doplnil Hejcman. Bariéra mezi dětským divákem a televizí tak mizela.

Dvořák spatřuje nadčasovost Jiránkových postav v jedné věci – autor dětem nepodlézá ani příběhy zbytečně nesladí. Bob a Bobek jsou tedy „dva kámoši, které by děti chtěly mít.!

Jméno „Jiránek“ nese planetka (17694) 1997 ET1 objevená v roce 1997.

zdoj: česká televize

Red

Red