Extrémní cyklo maraton pomáhá i libochovickému Kubovi

Praha/Libochovice – Nejextrémnější český cyklistický maraton je v plném proudu. 6. ročník amatérského závodu Metrostav handy cyklo maraton odstartoval poslední den v červenci. Týmové štafety mají 111 hodin na to, aby co nejlépe zvládly trasu dlouhou 2 222 km. Nejdelší cyklistický podnik v Česku má především benefiční charakter. Jeden z registrovaných týmů pak hodlá podpořit desetiletého Kubu Štěpánka z Libochovic.

„Kuba se narodil s dětskou mozkovou obrnou. Myšlením a duší je to normální kluk s běžnými zájmy, tělo ho ale neposlouchá, a přes standartní rozměry jeho vrstevníků, funguje sotva jako tělo tříměsíčního dítěte. Vzhledem k tomu, jak je pro nás letošní rok dost finančně náročný, udělal nám záměr cyklistického týmu velkou radost,“pronesla Kubova maminka Jitka Štěpánková.

Pro mladého chlapce se letos rozhodla bojovat nezisková organizace Sananim. Cyklistický tým vytvořili klienti v léčbě, terapeuti a handbikeři. „Letos jedeme pro malého Kubu, který má velkou chuť normálně žít. Platným členem našeho týmu letos je i Máca, pro kterého jsme jeli loni a budeme moc rádi, když nás v našem snažení podpoří veřejnost a přispěje nám na námahu, kterou jsou klienti v léčbě závislosti ochotni vynaložit na to, aby pomohli. Malou část využijeme na vlastní závod. Vše, co zbyde, dostane Kuba,“ vyhlásil veřejně tým Sananim.

Vybraná částka má Kubovi přispět na nákup elektrického vozíku. Jde ale o specifický stroj v hodnotě čtvrt milionu korun. Díky němu by Kuba, který je odkázaný na celodenní péči, mohl více užívat života. Mladý bojovník se totiž na tom stávajícím nemůže ani sám pootočit, aby třeba sledoval spolužáky, kamarády při hře nebo mámu, která pobíhá po místnosti. „S elektrickým vozíkem by zvládl spoustu věcí sám, což je pro něj, jako pro každého kluka, moc a moc důležité. Na mechanickém vozíku Kuba sám nikdy, kvůli špatné motorice rukou, jezdit nezvládne,“ podotkla Jitka Štěpánková, která se kvůli snazšímu přístupu k léčbě s Kubou přestěhovala do Prahy.

Právě nejdelší cyklistický maraton ve Střední Evropě pomůže na Kubův hendikep díky týmu Sananim upozornit. Závod povede dokonce i Ústeckým krajem. Jedním z vytyčených průjezdních bodů na trati je město Žatec. Závod je rozdělený na část Českou a Moravskou s tím, že celá akce vyvrcholí 4. srpna v pražské Kampě, kde proběhnou závěrečné oslavy a slavnostní ceremoniál.

Maratonem ale Kubova podpora nekončí. Pomoci mu může kdykoli kdokoli. Letos byl vytvořen transparentní účet číslo: 107-6667310207/0100

u spolku Země lidí, na který je možné poslat finanční příspěvek. „Finální částka, kterou potřebujeme, je mimo běžnou realitu a navíc není bohužel konečná. Jen letos jsme museli koupit nové auto, do kterého se Kuba vejde i s vozíkem. Čekáme na instalaci schodišťové plošiny, řešíme rekonstrukci koupelny a zvedacího systému. Bohužel i v dalších letech bude Kuba závislý na konkrétních pomůckách a osobních asistentech, proto hledáme další potenciální partnery a zároveň jsme vděčni všem, kteří Kubovo problematiku sdílí a hledají spolu s námi cestu, jak mu zajistit normální život i s ohledem na leckdy komplikované potřeby,“ věří v další podporu maminka Jitka Štěpánková, která Kubovo snažení a jeho pokroky představuje ve veřejné facebookové skupině Kubo! To dáme!

Red

Red