MTB Tour dává závodníkům žolíka a divákům pestrý program

Litoměřice – Už tuto neděli v Litoměřicích odstartuje 5. ročník MTB Tour České středohoří. A že tato akce pro širokou veřejnost nemá obdoby, potvrzuje aktivita pořadatelů, kteří mimo celé řady zpestření pro závodníky a diváky, připravili velmi atraktivní ceny a navíc cyklistům dávají pro hru velmi zajímavého žolíka – pokud někdo nestačí na vypsanou dlouhou trasu, může si během závodu zvolit, že pojede kratší a stále bude klasifikován a ve hře o pozici.

„Ano, je to tak. Víme, že v tomhle jsme výjimeční. Opravdu platí, že závodníci na trati budou mít možnost si svůj závod oficiálně zkrátit. Obráceně, tedy ve smyslu, že jsem přihlášen na kratší a pojedu dlouhou, to ale nejde. Z dlouhé na krátkou to možné je. Je to jako pojistka pro případ, že někdo přecení své síly,“ vysvětlil možnosti Michal Volf, velitel trati MTB Tour České středohoří.

Pořadatelský tým ze Spolku litoměřických cyklistů letos nachystal tři hlavní závodní trasy dlouhé 85, 65 a 45 kilometrů. Na všechny distance cyklisté vyjíždějí najednou v neděli 29. září v 10:35 hodin. A právě těchto tratí se možnost zkrácení týká. Pokud jezdec, který si zvolil nejdelší trasu, zjistí, že na to jeho fyzické síly nestačí, může pokračovat na kratší trati, aniž by čelil strachu z diskvalifikace. Stále přitom bude mít možnost umístit se v daném závodě. „Tuto možnost jsme úspěšně zavedli v loňském roce a řada cyklistů ji ráda využila a dokonce díky ní pak stáli i na stupních vítězů. Byli bychom ale více rádi, pokud by s tím závodníci záměrně nekalkulovali, protože to má být spíše jako pojistka před případným vyčerpáním,“ podotkl Volf.

K trojici hlavních závodních tratí jsou na programu ještě další tři pro sportovní nadšence, děti a hobíky. V 9 hodin se na Mírovém náměstí pojede patnáctiminutový handbike race. Po něm v 9:20 hodin vyjedou na novou osmikilometrovou trasu nejmenší cyklisté a děti, kteří se poprvé v historii MTB Tour dostanou na levý břeh Labe. Pro cykloturisty a fitness jezdce je od 10:45 hodin připraven nesoutěžní výjezd na 28 km po Labské cyklostezce, kde se poprvé mísí klasická kola s elektrokoly. Při této jízdě se současně uzavře cyklistická sezóna na Labské stezce. Na obrátce v Církvicích dokonce bude čekat zámek, kterým se stezka pro letošek symbolicky uzamkne. Chybět nebude občerstvení a další soutěže.

Nudit se nebudou ale ani diváci a závodní doprovod. Centrum města bude plné doprovodných akcí a aktivit včetně testování zcela nového modelu Škoda Kamiq, o které se postará partner Auto Horejsek. S ním navíc každý může soutěžit o CCS kartu v hodně 10 tisíc korun. „Cyklisté se navíc mohou těšit na tým masérů, kteří budou připraveni, nachystaný bude také výtečný gulášek, programem bude provázet velký sympaťák a nejúspěšnější paralympionik Jirka Ježek a samozřejmě máme také zajímavé ceny pro nejlepší jezdce, mezi kterými jsou třeba i sportovní hodinky G-Shock od GH Zlatnictví. Letošní MTB Tour bude dosud tou největší výzvou pro jezdce a nejpestřejší akcí pro diváky ve své historii, takže by bylo škoda v neděli nedorazit do centra Litoměřic,“ zve na závod Lukáš Harvánek, ředitel MTB Tour České středohoří.

Red

Red