Slovan vybojoval v Evropské lize bronz. medaile

Z prvního turnaje Evropské ligy přivezly basketbalistky Slovanu Litoměřice bronzové medaile

Ve dnech 10.-12.11. 2017 se basketbalistky Slovanu Litoměřice kategorie U13 vydaly na první turnaj Evropské ligy mládeže do pořádající Rigy, hlavního města Lotyšska. A výprava se povedla se vším všudy. Nejen, že obstály ve srovnání s ostatními kluby po celé Evropě, ale dokonce se umístily na krásném 3 místě.

Hned v prvním pátečním utkání podlehly vítězkám celého turnaje, Lotyškám BS Ridzene 36:54. Dlouho s Lotyškami držely krok a po půlce byl stav vyrovnaný. O prohře Slovanu rozhodla až druhá polovina utkání, holky nedokázaly ubránit nejlepší hráčku soupeře, která byla na závěr turnaje vyhlášena jako nejužitečnější hráčka celého turnaje. Ve druhém utkání čekaly na litoměřické hráčky Ukrajinky Teiwaz-Bagira. Do utkání vkročily velmi dobře a po první čtvrtině vyhrávaly 17:4, Ukrajinky se ale zkoncentrovaly na hru a velký bodový náskok stáhly. Ve 3. čtvrtině opět začaly diktovat tempo hry basketbalistky Slovanu a dovedly ho do vítězného konce 59:38.

V sobotu proběhlo české utkání v přátelském duchu. Setkali se totiž dva jediní čeští zástupci Evropské ligy U13, litoměřický Slovan s ostravskou SBŠ. A Slovan si mohl připsat další výhru 54:42. Byl od začátku lepším týmem a na hřišti se postupně mohly prostřídat všechny hráčky. Další sobotní utkání bylo dle statistik jedno z těch těžkých, lotyšský tým BS Jugla procházel turnajem zatím bez porážky. Až litoměřické basketbalistky přetnuly vítěznou šňůru Lotyšek a po výhře 39:29 začaly pomýšlet na medaile.

V neděli čekaly na baskeťačky z Litoměřic Polky z Gdaňska Pomerania 2005. Slovan byl sice papírovým favoritem, ale zápas se vůbec nevyvíjel podle představ trenérek a ikdyž v zápase vedl, nedokázal si poradit s agresivní polskou obranou a nedařilo se proměňovat jasné střelecké šance. Nakonec podlehly litoměřické basketbalistky po nervy drásající koncovce 29:25, což stačilo na celkové 3. místo.

Slovan si z prvního turnaje Evropské ligy přivezl 3 výhry a 2 prohry, bronzové medaile, nádherné zážitky z hřiště i z hlavního města Lotyšska, Rigy. Dle slov trenérek Marie a Moniky Matuškových byl turnaj velmi dobře obsazen a výborně zorganizován. Vše bylo přesně naplánováno a dodrženo, ubytování bylo na vysoké úrovni. Holky se setkaly s velmi agresivním pojetím basketbalu, s neustálou snahou o získání míče. Pod košem byly k vidění těžké souboje a ikdyž byl někdy soupeř v individuálních dovednostech slabší, vše dohnal neuvěřitelným nasazením a pílí.

Nejlepší hráčkou a zároveň nejlepší střelkyní Slovanu byla vyhlášena Kája Janoušková. Místo v nejlepší pětce turnaje (All stars) si svou obětavou a výbornou hrou zajistila Bětka Vránová.

Litoměřické basketbalistky dokázaly, že se mezi evropskou basketbalovou elitou neztrácejí, jsou týmem, který umí zabojovat, jsou týmem, který drží pohromadě. Svým přístupem k turnaji skvěle reprezentovaly nejen svůj klub, ale i město a Českou republiku. Další turnaj čeká Slovan na konci ledna, tentokrát v lotyšském přímořském městě Liepaja. Věříme, že se holkám vydaří stejně jako ten první, čeká nás ještě spoustu basketbalové práce.

Děkujeme všem fanouškům za podporu, těm, kteří se vydali na dlouhou cestu do Lotyšska, i těm, kteří podporovali holky na dálku.

TJ Slovan Litoměřice reprezentovaly tyto hráčky: Vránová, Bisová, Menčíková, Klupáková, Ebertová, Janoušková, Hrubá, Dadejíková, Krebsová, Hubená, Vrátilová, Svobodová, Hnízdilová

Autorka: Mgr. Monika Matušková, trenérka TJ Slovan Litoměřice

Red

Red