Vítěz Mattoni 1/2Maratonu Ústí nad Labem pokořil hodinovou hranici

Lepší rozloučení s letošní RunCzech běžeckou ligou si organizátoři snad ani nemohli přát. Mattoni 1/2Maraton Ústí nad Labem totiž viděl fantastické výkony, jako rozený šampion se v Ústí představil keňský vytrvalec Barselius Kipyego. Ústecký půlmaraton podpořil kraj a zařadil tento běžecký svátek do programu Rodinné stříbro Ústeckého kraje. Běžcům fandil a ceny vítězům předával i 1. náměstek hejtmana Stanislav Rybák.

„Je vidět, že ústecký půlmaraton s doprovodnými závody si trvale našel své příznivce. I letos jsou zde tisíce startujících a tisíce diváků, které neodradilo ani deštivé počasí,“ komentoval závod Stanislav Rybák. Za Ústecký kraj odstartoval jeden ze závodů, dekoroval běžce rodinného běhu a vítěze půlmaratonu.

Tradiční součástí sportovního odpoledne byl závod českého poháru handbikerů a rodinný běh na 3,5 km, kterého se zúčastnilo 2500 běžců. Na půlmaraton pak bylo přihlášeno 3600 závodníků.

Vítěz mužské kategorie hlavního závodu svým soupeřům nedal nejmenší šanci a zaběhl si svoje maximum i rekord závodu v čase 59:15, tedy hluboko pod magickou hranici jedné hodiny. Ústecký závod se tak stal suverénně nejrychlejším regionálním půlmaratonem RunCzech běžecké ligy, v České republice se běhá rychleji už jenom v Praze. Ženám v Ústí kralovala Peres Jepchirchir, která stejně jako vloni zaběhla skvělý čas. Čechům a Češkám vládli Ivana Sekyrová a v novém tuzemském rekordu Jiří Homoláč.

Keňský vítěz přiznal, že se mu běželo skvěle na dobré trati a v chladněj ším počasí. Po něm doběhl do cíle Adugna Takele (1:01:31) a třetí místo obsadil Abraham Kipyatich.

„Dnes jsme viděli naprosto fantastické časy. Výkon vítěze dělá z ústeckého závodu čtvrtý nejrychlejší půlmaraton letošního roku. Ústí nad Labem se teď také může chlubit tím, že je naším nejrychlejším regionálním závodem,“ pochvaloval si předseda organizačního výboru RunCzech Carlo Capalbo.

Keňská vítězka Peres Jepchirchir finišovala v čase 1:07:24, te dy sedm vteřin za svým rekordem. Úsměvy na všechny strany po doběhu rozdávaly druhá Lucy Cheruiyot (1:08:17) a třetí Afera Godfay (1:08:32). Obě dvě si totiž při Mattoni 1/2Maratonu Ústí nad Labem doběhly pro osobní maxima.

Mezi českými běžci se na start postavila kompletní národní špička. Jiří Homoláč finišoval v čase 1:05:41, což znamená nový český rekord závodu. O pár vteřin později doběhl Vít Pavlišta (1:05:50) a třetí místo vybojoval Milan Kocourek (1:06:00).

Souboj dvou českých veteránek a pravidelných účastnic závodů RunCzech běžecké ligy ve svůj prospěch rozhodla Ivana Sekyrová, jíž stopky naměřily čas 1:17:40. Druhá Petra Kamínková si připsala čas 1:18:04 a třetí Dagmar Rychnovská 1:21:54.

Zdroj: KÚÚK (OMK) a RunCzech
První náměstek hejtmana Stanislav Rybák s ústeckou primátorkou Věrou Nechybovou před zahájením závodů

Tam-tam team dodával závodníkům ten správná rytmus…

Nástup vlajkonošů, závodů se zúčastnili běžci 36 národností

Tým handbikerů před startem

Ústecká primátorka v poli závodníků rodinného běhu před jeho startem

Před startem rodinného běhu

A je odstartováno

Účastníky rodinného běhu dekoroval medailemi i náměstek hejtmana Stanislav Rybák

Elitní běžci před startem půlmaratonu

Hlavní závod startoval v 15 hodin

Trasa půlmaratonu i letos vedla areálem Spolchemie (foto: RunCzech)

Vítezi stačila na zdolání trati necelá hodina

Vítězní čeští běžci a běžkyně půlmaratonu

Red

Red