V Ústeckém kraji mají Regionální potraviny žně už dlouhodobě. Jedná se totiž o kraj, kde se o značku kvality v rámci celé České republiky uchází již tradičně největší počet výrobků. Letos jich bylo přihlášeno 208 od 42 výrobců. Největší zájem byl v kategorii Pekařské výrobky, včetně těstovin. Ať je ale výrobků sebevíc, vítězem se může stát za každou z devíti kategorií jenom jeden.
Ocenění Regionální potravina se uděluje letos už devátým rokem. V krajských soutěžích ho získají jen ty nejlepší potraviny od malých a středních regionálních výrobců. Vítězné produkty mají tradiční českou recepturu a podíl místních surovin je v nich minimálně 70 %.
Hodnotící komisi tvořili zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
V Ústeckém kraji je o soutěž každoročně enormní zájem. Letos soutěžilo 208 výrobků od 42 výrobců. K udělení značky Regionální potravina Ústeckého kraje 2018 navrhla hodnotitelská komise následující výrobky:
Kategorie 1 (masné výrobky tepelně zpracované): Venkovská pečeně, Bilbo šmak, s. r. o.
Kategorie 2 (masné výrobky trvalnivé): salám Divočák, Chovaneček, s. r. o.
Kategorie 3 (sýry, včetně tvarohu): čerstvý kozí sýr Legenda, Barbora Marešová, Břvany
Kategorie 4 (mléčné výrobky): ovčí jogurt s jablky a ořechy, Jakub Laušman, Držovice
Kategorie 5 (pekařské výrobky): selské placičky s mandlemi, Eva Parásková, Ky tlice
Kategorie 6 (cukrářské výrobky): Míša řez, Petra Peštiková, Děčín
Kategorie 7 (alkoholické a nealkoholické nápoje): odrůdová pálenka hrušková Madam Verte, Olga Syrovátková, Skršín – Chrámce
Kategorie 8 (ovoce a zelenina): sušené bio hrušky, Olga Syrovátková, Skršín – Chrámce
Kategorie 9 (ostatní): Krušnohorský med květový smíšený, Petr Eminger, lom u Mostu
Výherní „dobroty“