Beřkovický podzim nezklamal

 Právě v tomto čase zde proběhl oblíbený kulturně – vzdělávací festival „Beřkovický podzim 2012“.

Projekt podpořený Státním fondem kultury ČR či Nadačním fondem Kalich nalákal dvě tisícovky návštěvníků z řad pacientů a zaměstnanců léčebny, místní mateřské a základní školy a odborné i laické veřejnosti. A bylo se opravdu na co těšit. Šest koncertů, tři divadelní představení, pět filmů, čtyři výstavy, dvě přednášky, muzikoterapie, dramaterapie a tradiční opékání klobás – to je výčet aktivit realizovaných v příjemném prostředí bývalého kostela Sv. Václava přímo v srdci první akreditované psychiatrické léčebny v Horních Beřkovicích.

Celý projekt zahájil Dětský pěvecký sbor Lužáček, který si připravil pásmo písniček pánů Svěráka a Uhlíře a potěšil tak klienty léčebny i děti z místní MŠ a ZŠ. Dvě povedené divadelní pohádky zahrál také Dětský divadelní soubor Malis z Libochovic. Zajímavé byly přednášky o exotickém koření a na téma „Jak se dostat do kontaktu se sebou samým“. Bouřlivým potleskem byly odměněny obě terapie. V rámci dramaterapie si pacienti z AT oddělení pro své kolegy připravili pořad Beřkovické Televarieté a v rámci muzikoterapie navštívil léčebnu úžasný Petr Broniš s programem Zdravé muzicírování. Během celého týdne mohli návštěvníci shlédnout výstavy obrázků pacientů, historických materiálů či prodejní výstavy šperků a ručně vyráběné bižuterie. Obrovského úspěchu u diváků dosáhly také koncerty Vegy z Domova sociální péče ze Skalice či brněnské folkové legendy Kamelot. Nezapomenutelně se do historie festivalu zapsaly také koncerty dámské country kapely Schovanky a nenapodobitelné Lenky Dusilové. Dvě hodiny smíchu pak zaznamenalo divadelní představení Prolhaná Ketty s Mahulenou Bočanovou a Ivanou Andrlovou v hlavních rolích.

Festival Beřkovický podzim 2012 nezklamal své příznivce a opět se významně zapsal do kulturní kroniky Podřipska. Velký dík patří partnerům, vedení léčebny a všem spolupracovníkům a návštěvníkům. A právě pro ně již na duben začínáme připravovat Beřkovické jaro 2013.

David Vačilja – Multicentrum PLHoB

Red

Red