Na Pivních slavnostech v Litoměřicích uhasilo žízeň 4 tisíce návštěvníků

Přes 4 tisíce milovníků zlatého moku a hudby, 26 pivovarů a hektolitry načepovaného piva. Takové byly letošní Pivní slavnosti v Litoměřicích, které organizují Městská kulturní zařízení.

Návštěvníci včera zaplnili Mírové náměstí, aby si pochutnali na ovocných, ochucených, svrchně či spodně kvašených, pšeničných pivech, ležácích a ostatní pivních specialitách a potěšili se kulturním programem. Letos poprvé bylo pivo čepováno do vratných zálohovaných kelímků. „Hosté i pivovarníci vratné pohárky přijali kladně. Výrazně se snížilo množství vyprodukovaného odpadu, a to přibližně až o tři čtvrtiny,“ informovala ředitelka MKZ Věra Kmoníčková.

Počasí přálo a nic nebránilo, aby se prostor slavností, který byl letos rozšířen o jeden jízdní pruh, postupně plnil až do večerních hodin. Návštěvníci se mohli účastnit soutěží, jako například pití piva na čas, brčkem nebo lžičkou z mističky. Také se stali porotou, když hodnotili nejlepší pivo či stánek, u kterého se nejlépe pije. „Mně osobně nejvíce chutnalo pivo z pivovarů Lounský žejdlík a Mlýn,“ zhodnotila Justýna Beránková. Právě Pivovar Mlýn ze Střížovic byl u návštěvníků nejvíce oblíben. Vyhrál v soutěži o stánek, u kterého se nejlépe pije a jejich speciál se stal zas nejlepším pivem slavností.

Město stále hledá investora, který by obnovil výrobu piva v bývalém pivovaru. Bohužel se to však doposud nepodařilo.

Red

Red