Otisk dlaně Karla Gotta v Muzeu křišťálový dotek

Sklářský mistr Jan Huňát, který v Litoměřicích spolu se svým otcem Alexandrem založil celosvětově jedinečné Muzeum křišťálový dotek, má na svém kontě další skvělý počin. Do sbírky otisků rukou slavných osobností přibyla jedna unikátní – ruka loni zesnulého Mistra Karla Gotta. Po třech letech vyjednávání se v červenci 2019, pouze tři měsíce před jeho smrtí, podařilo litoměřickému skláři získat otisk Gottovy ruky, který následně přetvořil do křišťálové podoby. Výsledkem se můžete pokochat v muzeu, jehož provoz byl s příchodem turistické sezóny zahájen.

Zprostředkování osobního kontaktu s Karlem Gottem nebylo vůbec jednoduchou záležitostí. „Nakonec se tak stalo při příležitosti oslav životního jubilea pana Gotta, jeho 80. narozenin. V tu dobu se již zdravotní stav Mistra horšil a kolem celé události panovala zvláštní, zastřená atmosféra. Sejmutí otisku tak proběhlo za účasti herce a skladatele Ondřeje Brzobohatého a jeho partnerky Taťány Kuchařové. Ti dostali instrukce, jak správně ruku do hmoty obtisknout, aby vynikly všechny specifické rýhy a výsledný otisk byl autentický,“ popisuje způsob získání odlitku kurátor výstavy Alexandr Huňát.

Sklář Jan Huňát byl u této akce přítomen a daný okamžik si zdokumentoval. Koncipování výsledné podoby díla již záleželo na jeho fantazii. Otisk dlaně, na níž jsou vidět díky propracované technologii i sebemenší detaily, sklář dotvořil tak, že nad palec a ukazováček Mistrovy ruky vybrousil precizně zpracovaného slavíka. Celý výtvor podtrhuje vyrytý podpis pana Gotta. Zpěvák a umělec Karel Gott je považován za symbol doby, a nejen díky tomuto dílu zde jeho poselství přetrvá.

V muzeu se právem pyšní otisky rukou světových osobností z řad umělců, sportovců, vládních představitelů, hrdinů a jiných hvězd. Vidět zde můžeme například odlitek ruky Jaromíra Jágra, Václava Havla, Nicolase Wintona, Petera Sagana, Arnošta Lustiga, Ennia Morriconeho a dalších. „Dalším snem mého syna Jana je odlitek ruky našeho nejlepšího judisty a olympijského vítěze Lukáše Krpálka, tím největším pak otisk papeže katolické církve Františka,“ dodal nadlehčeně, avšak se vší vážností Alexandr Huňát.

Uchovávání důstojných stop či křišťálová paměť národa – těmito hesly se řídí litoměřické muzeum křišťálu a už nyní je zřejmé, že v případě Karla Gotta zůstane stopa nesmazatelná. Toto jedinečné dílo dokončené na jaře 2020 si můžete prohlédnout denně od 10 – 17 hodin v Muzeu křišťálový dotek na Mírovém náměstí. Zavřeno je pouze každé pondělí.

Red

Red