Tour de Labe projede Roudnicí, přidat se můžete i vy

Autor: Jan Ritter, občanské sdružení Labská stezka o.s.
V sobotu 1. září, až hodiny na kostelní věži odbijí 9 hodinu,  odstartuje na Novém náměstí ve Štětí, výstřelem z kanónu,sedmou etapu seriálu Tour de Labe pro všechny 2012, loupežník ŠTĚTKA.
Účastníky čeká opět zážitkový výlet tentokrát Českým středohořím, na trase: Štětí – Roudnice nad Labem – Litoměřice – Lovosice – Kletečná – Ústí nad Labem. Uvidíme areál pro vodní sporty v Račicích, z Dobříně do Roudnice pojedeme po zbrusu nové cyklostezce kde v loděnici pana Imramovského, budou probíhat závody dračích lodí „GP Roudnice“. Místní start pod mostem v Roudnici nad Labem bude okolo 10:00. Před polednem dorazíme do Litoměřic, odkud ti pohodlnější budou mít možnost vyjet na Kletečnou cyklobusem.
(Počet mít je limitován, zájem hlaste ihned).
Tour de Labe pro všechny 2012 se vyznačuje pohodovým poznávacím programem. Poznali jsme řadu nových míst a tras a nejinak tomu bude i tentokrát. Z Litoměřic odstartujeme od infocentra ve 13:00 a přejedeme přívozem z Píšťan do Lovosic, kde se zastavíme v infocentru mezi 13:30 a 14:00.
Odtud pojedeme po nové cyklostezce na levém břehu až do Malých Žernosek. Zde odbočíme na cyklotrasu č. 25 a podle Milešovského potoka projedem Opárenské údolí se zastávkou u Černodolského mlýna.
Po výjezdu bude následovat vyhlídková trasa Českým středohořím při které se seznámíme s nádhernými místy a novými pohledy na České středohoří, Portu Bohemiku, hrad Střekov z vrcholků na levém břehu řeky Labe. S osazenstvem cyklobusu se sejdeme v Dubičkách na terase  penzionu U sv. Barbory. s nádherným výhledem do údolí.
Po cyklotrase 3090  dojedem k rozhledně a restauraci na Větruši nad Ústím nad Labem. Noclehy a večeře  (19:00) máme zajištěné v renovovaném areálu u haly SKP cena za osobu do 290,- Kč.
SPOLEČENSKÝ VEČER:
Setkání s účastníky Tour de Labe a stručné seznámení s projektem Labská stezka bez bariér, promítnutí filmu, společenský večer s kytarou, připravujeme tamtéž na sobotu 1.9. od 20.00. hodin.
2. září – neděle
Z Českého středohoří do Českosaského Švýcarska a Labských pískovců.
V neděli 2. září pojedeme z atria u magistrátu v Ústí nad Labem už v 8 hod ráno, po pravém břehu do Děčína. Do programu na Děčínsku jsme tentokrát zakomponovali vjezd na stolovou horu Děčínský Sněžník (723 m n. m.) s možností bud vlastní silou (pro bikery) nebo cyklobusem s odjezdem v 10:42 z Děčína (zájem o cyklobus nutno se hlásit ihned).
Ne Sněžníku bude čas zajít na rozhlednu nebo na oběd a odtud pojedeme převážně z kopce, překročíme hranice a podél potoků a říček do Bad Schandau, kde bude hlavní CÍL nedělní etapy a konec oficiání části. Zde je možné také nasednout na vlak.
Pokud bude příznivé počasí doporučujeme, těm kteří tito část Labe neznají, vrátit se do Děčína proti proudu Labe. Pojedeme po rovinaté cyklostezce po levém břehu Labe , kaňonem mezi pískovcovými skalami do Děčína (20 km) nebo alespň Dolního Žlebu, kde je rovnež možno nastoupit na vlak. Uvidíme jednu z nejhezčích částí Labské cyklostezky a mezi Labskými pískovci a dojedeme pohodlně do Děčína uvidíme zámek na skále nad soutokem Ploučnice a Labe.
Předpokládáme dojezd do Děčína před 18:00, na vlak směr Ústí nad Labem 18:02.
Heslo letošní Tour de Labe pro všechny je :
„Labská cyklotrasa – od pramene k moři – napříč Evropou – bez bariér“.
Odstranění bariér prospěje nejen vozíčkářům ale i rodičům s kočárky, rodinkám s přívěsnými vozíky, seniorům, cyklistům zejména s bagáží, a všem hůře pohyblivým osobám.
Propagujeme nejen odstranění bariér na  Labské cyklostezce ale také finančně dostupné ubytování, stravování a další služby pro handicapované tělesně, zrakově, sluchově i mentálně.
Startovné na jeden den 100,- KČ, startovné na oba dva dny 200,- K
Red

Red