Vinobraní počasí přálo

3.09.2012 Aktuality Eva Břeňová

Hned 28 vinařství se o víkendu prezentovalo na litoměřickém vinobraní. Zatímco počet stánků s burčákem dosáhl neuvěřitelných pět desítek, zájem stánkařů s ostatním sortimentem byl letos ve srovnání s loňským rokem nižší. „Co je však důležité, počasí nám přálo a litoměřické náměstí bylo opět plné lidmi, kteří koštovali dobrý burčák a bavili se,“ shrnula akci ředitelka Městských kulturních zařízení Věra Kmoníčková.


V pátek se obzvláště příslušníci střední a starší generace bavili při cimbálovce, následně při písničkách Petra Spáleného a na závěr i Roxette revival. Vrcholem sobotního dne se stal ve 20 hodin ohňostroj, kapela Michala Hrůzy a závěrečné vystoupení Bonitů. Své příznivce si našel i historický program Společnosti pro zachování historie a romantiky, který měl své vlastní podium. Tyršovo náměstí tentokráte patřilo hlavně jazzu.

Zatímco počet návštěvníků na náměstí můžeme s ohledem na vstup zdarma pouze odhadovat, do kasáren přišlo na Ostrovní festival zhruba deset tisíc diváků. Jednatel agentury Dream Production Lubomír Machoň však byl s ohledem na vysoké vstupní náklady z počtu návštěvníků rozčarován. „Očekával jsem více a těžko hledat důvody,“ konstatoval jednatel. Ti, co přišli, však zklamaní určitě nebyli. Na obřím podiu sklidil velký úspěch Jirka Macháček se skupinou MIG 21, a poté i skupina Kabát, jejíž vystoupení bylo přenášeno na čtyři ledkové obrazovky. Z nabitého programu vypadla s ohledem na prohibici pouze Jagermeister ZONE.
Z pohledu bezpečnosti proběhlo letošní vinobraní bez problémů. „Pouze jsme ve večerních hodinách zaznamenali několik stížností na hluk pocházející z hudebního festivalu,“ uvedl velitel městské policie Ivan Králik. Část výtěžku ze vstupného bude věnována hospici sv. Štěpána. Částku pořadatel upřesní v následujících dnech.
V sobotu se ve 14 hodin rozezněly kostelní zvony a na litoměřické náměstí vjel Karel IV. s družinou. Přivítal ho starosta města Ladislav Chlupáč v roli purkmistra. Nechyběl ani bůh vína.

Red

Red