Ruland bílý se po třech měsících na slámě dočkal

Ruland bílý se po 3 měsících čekání na pšeničné slámě dočkal. Lobkowiczké zámecké Vinařství přistoupilo k lisování hroznů na slámové víno.

Letos ho sklidili 16 metráků, což odpovídá zhruba 500l moštu pro výrobu tohoto úzkoprofilového vína. Právě v případě slámového vína, nízká, zhruba 30 procentní výlisnosti hroznů, a pracnost se odráží i v poměrně vysoké ceně tohoto vinařského produktu. Slámové víno se v tomto vinařství naposledy lisovalo před 10ti lety a i proto je letošní událost pro vinaře pod Sovicí malým svátkem.

„Po dvou nepříznivých ročnících,kdy kvůli jarním mrazům a houbovým chorobám byly ročníky chudší, byl ročník 2011 v množství průměrný, ale kvalitou se řadí mezi vynikající.

Hrozny měly slušnou cukernatost a tak nebyly problémy s kyselinami, jako u loňských vín, kde musela být upravována.“ hodnotí ředitel Lobkoviczkého Zámeckého vinařství p.Podrábský.

Na první letošní Slámové víno se můžeme těšit v druhé polovině roku a do prodeje se dostane zřejmě až na podzim, kdy budete mít možnost některou z plánovaných cca 2.5 tis lahví tohoto dezertního vína z podřipska ochutnat.

Red

Red