V březnu se můžeme těšit na španělskou gastronomii v lovosické jídelně

LOVOSICE – Rok se s rokem sešel a lovosická jídelna opět připravuje den věnovaný zahraniční kuchyni. Na tento gastronomický zážitek se strávníci jídelny mohou těšit ve středu 28. března. Tentokrát je čeká „Den španělské kuchyně“.

K projektu se naše jídelna připojí již potřetí. Španělskému dni předcházely „Den thajské kuchyně“ v roce 2016 a loni „Den norské kuchyně“. „Oba předchozí dny mezinárodní kuchyně byly velmi úspěšné. v roce 2016 na „Den thajské kuchyně“ jsme uvařili 1 123 porcí thajského menu. V dalším roce si jídlo z „norské kuchyně“ objednalo 1 140 strávníků. Podle ohlasů, které mám, se mnozí na španělský den již těší. Pokusíme se je nezklamat a připravíme velmi zajímavé a chutné menu,“ uvedla Jana Dreieckerová, vedoucí Centrální školní jídelny Lovosice. Pro první chod si paní kuchařky připraví andaluské gaspacho, které se připravuje ze syrových surovin a bez přidaného koření a rajského protlaku. Gaspacho se podává za studena v misce jako polévka nebo ve sklenici jako džus. Chuť dá této specialitě čerstvá zelenina a olivový olej. Valencijská paela bude na pořadu jako druhý chod. Tajemstvím přípravy tohoto tradičního španělského pokrmu je v použití opravdu čerstvých surovin. Tento pokrm je upraven pro školní stravování. Jako dezert ochutnáme typicky andaluský zákusek „Pomeranč s olivovým olejem“.

Součástí tohoto dne je také doprovodná aktivita pro školy, která má za cíl přiblížit dětem partnerskou zemi, ukázat jim stravovací zvyklosti jiných národů a rozšířit jejich vědomosti v této oblasti. Do letošního projektového dne se zapojí všechny základní školy. Pro prezentaci veřejnosti byla vybrána Základní škola Všehrdova.

Samotnému španělskému dni předcházela poměrně náročná příprava. Zahraniční partner projektu musel nejprve najít profesionálního rodilého kuchaře, který spolu s českým profesionálem a Státním zdravotním ústavem navrhl vhodné obědové menu sestávající z tradičních chodů partnerské země a to v souladu s vyhláškou o školním stravování. Zároveň musí menu splňovat kritéria „Zdravé školní jídelny“ jejímž certifikátem se lovosická jídelna také pyšní. Zástupci jídelen vybraných do projektu se po té zúčastnili celodenního kurzu vaření, kde se oběd naučili připravovat.

28. března bude v jídelně připraven stůl pro VIP hosty, který zajistí Podřipská škola z Roudnice nad Labem, která bude zároveň servírovat jídlo hostům. Pozváni jsou nejen zástupci Asociace školních jídelen, ale také zástupci Španělské ambasády, zastupitelé města a ředitelé lovosických škol.

Jídelna každý den připravuje obědy i pro cizí strávníky, den španělské kuchyně nebude výjimkou. Jídlo se dá zakoupit na místě v kanceláři v prvním patře. Menu: polévka, hlavní chod a zákusek stojí 68,- Kč a výdejní doba je od 11:00 – 14:15. Oběd se dá odnést i v jídlonosičích. Časy výdejů do jídlonosičů jsou uveřejněny na webu: jídelna.net.

Projektu „Den mezinárodní kuchyně v českých školních jídelnách“ se letos zúčastní 19 jídelen z celé České republiky. Pořadatelem je Asociace školních jídelen ČR, z. s. ve spolupráci se španělskou ambasádou. Garanty projektu jsou Všeobecná zdravotní pojišťovna a Státní zdravotní ústav. Den mezinárodní kuchyně v českých školních jídelnách zaštiťuje Úřad vlády České republiky a předseda vlády České republiky.

Red

Red